Ons bureau is sinds 1982 gevestigd in het hart van Maasland, een mooi dorp vlakbij Rotterdam en Delft. Wij combineren een sterke lokale betrokkenheid met een vernieuwende aanpak en ontwerpen zowel vaste als mobiele projecten.

Het werk wordt benaderd zoals een uitvinder dat doet: een sterk idee uitwerken tot in detail. Elk project begint met een zoektocht naar het het ideale concept. Daarna werken we het met onze adviseurs uit naar een functioneel, duurzaam en esthetisch resultaat.

Waarom een architect?

Een leuk huisje tekenen kan toch iedereen? Inderdaad dat kan. Maar een huis ontwerpen waarin al uw wensen vertaald zijn in een integraal uitvoerbaar ontwerp, niet. Een opdrachtgever van ons zei eens; “het wordt eigenlijk veel te weinig verteld: een goede architect bedenkt precies wat je wilt maar zelf niet kan verzinnen.”

Omdat de architect het ontwerp gemaakt heeft, kent hij het als geen ander. Hij kan dus een coördinerende rol vervullen, het bouwproject regisseren, als adviseur en vertrouwensman optreden, kortom een centrale rol spelen in het gehele bouw- en verbouwproces.

Böhtlingk Architectuur heeft ruim 40 jaar ervaring in het ontwerpen, uitwerken en begeleiden van woning- en utiliteitsbouw. Het bureau bestaat uit een klein flexibel team van allround medewerkers. U kunt bij ons terecht voor een kleine vraag, maar ook voor grootse plannen. Naast het ontwerp en de technische uitwerking begeleiden wij het gehele vergunningentraject van bestemmingsplan tot gebruiksvergunning. Wij maken t.b.v. de omgevingsvergunning, EP-W/U (energielabels), MPG (milieuprestatie), ventilatie, daglicht en Rc/U-waarde (isolatie) berekeningen.

Als Allround bureau kunnen wij u ook van dienst zijn met losse adviezen. Een gesprekje met de architect, eventueel op locatie, over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Losse technische adviezen variërend van: een analyse van een vochtprobleem, aankoop/verbouwings advies van een woning, advies over een omgevingsvergunning. U kunt bij ons ook terecht voor adviezen op het gebied van duurzaamheid, ventilatie en daglicht. Tevens verzorgen wij Energielabels voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen.

werkwijze

Alle onze projecten worden gestart met een vrijblijvend eerste gesprek. Als u besluit met ons verder te gaan, wordt het werk in overzichtelijke stukken onderverdeeld en afgeprijsd. Er zijn dus geen nare verrassingen tijdens het proces.

Wijze van tekenen en uitwerken

Bijna alle projecten werken we uit in een gebouwmodel (Autodesk Revit). Daarmee beginnen we al in de ontwerpfase. Vanuit dit model worden berekeningen gemaakt (DGMR software) en hierin worden besluiten vastgelegd die de kosten voor de gehele cyclus bepalen. Met deze hulpmiddelen kunnen wij als generalist de invloed van ontwerpbeslissingen, sturen in de richting van de wens van onze opdrachtgever. Daarnaast maakt het werken in een model het BIM-men mogelijk. Hierbij wordt door verschillende partijen samengewerkt in het gebouwmodel om het bouwproces en het eindresultaat te optimaliseren.

Samenwerken / integraal ontwerpen

Bouwen kan soms zeer complex zijn. Samenwerken is het sleutelwoord om deze complexiteit te beteugelen. Wij maken daarom gebruik van adviseurs op het gebied van kostenbeheersing, constructies en installaties. Regelmatig werken wij met  Multical bv voor kostenbeheersing, Goudstikker de Vries, Adviesbureau Daenen en Deja bouwadvies voor constructies, Techniplan en DGMR voor installaties en bouwfysica. Door goede samenwerking tussen de verschillende disciplines in een vroeg stadium ontstaat een integraal ontwerp waarin alle aspecten zijn meegenomen. Een ontwerp met beste antwoord op de vraag van de opdrachtgever.

Opdrachtgevers

Onze opdrachtgevers zijn zeer divers. Wij hebben mogen ontwerpen -of zijn bezig- voor:

Bedrijven: BVB Substrates / Wonen Midden Delfland / Rabobank Westland / Welvreugd Drilling / Drukgroep Maasland / Baas &Groen / Pieter Wiercx / Van Mierlo Bouw&ontwikkeling / Fam. Sonneveld / NEM Vlaaardingen / Sanofi-Synthelabo / BKH Adviesbureau / Woningstichting Maasdelta / Kroes bv / Atelier PRO-HBG vastgoed / Poot Kasdekreiniging / Verboon Maasland / Van Dijk Maasland / Hoeve Bouwlust

Overheden: Hoogheemraadschap Rivierenland / Rijksgebouwendienst / Gemeente Midden-Delfland / Gemeente Ouddorp

Verenigingen: TC de Commandeur / Scouting Den Hoorn 

Scholen: PCPO Westland / KBS Aloysius

Particulieren: Leo en Alice Lauwaars / Henk en Yvonne van de Kamp / René en Yvonne van den Heuvel / Rob van Gameren / Richard en Sandra Ruijsbroek / Sijmen en Ingrid de Lange / Rien en Tineke Buitenhuis / Hans en Kitty Simons / Dolph Kessler / Meiny Prins / Piet en Mieke van der Valk / Piet en Lydia Houtenbos / Peter en José Swertz / Mart, Coby, Elselien,  van Buuren / Fam. Thio-Bergstein / Peter en Mieke van Beurden / Jacques en Barry Senf / Teunis Jan en Yvonne Voogt / Willem van Mierlo / Hans en Mirjam van der Pauw / Jan Willem de Nie  / Celia en Ron Swank / Annemarie Klip en Frits Schiphorst / Aart en Alise Vreugdenhil / Rachel en Kees van der Does

Wat we nog meer doen

Als architect zijn we bezig  op veel gebieden die we als onlosmakelijk onderdeel van ons werk zien.

Productontwikkeling. Het meedenken en zelf bedenken van de kleinste onderdelen voor bouwwerken is een essentieel onderdeel van ons werk. Wij blijven in samenwerking met leveranciers investeren in het ontwikkelen van inventieve en duurzame materiaaltoepassingen.

Gevelsysteem. In ons eerste project  in 1982, het arbeidsbureau Oud-Beijerland, hebben we een nieuw gevelsysteem ontwikkeld op basis van het Vergeerkozijn. Door de houten stijlen enigszins te over dimensioneren ontstond binnen de diepte van het gevelpakket ruimte voor de stalen draagconstructie, verwarming, leidingwerk, elektra en binnen- en buitenverlichting.

Keuzekozijn. Het keuzekozijn uit 1993, een productontwikkeling met Jaap de Koning, borduurt voort op het gevelsysteem van het arbeidsbureau en werd ontwikkeld tot een prototype. Het idee is dat woningeigenaren zelf de gevel kunnen veranderen door losse componenten bij de bouwmarkt te kopen. 

Sponningsteen. Voor de Rabobank Westland is in 2005 een speciale sponningsteen ontwikkeld die in halfsteensverband verwerkt wordt. Een schijnbaar eenvoudig bouwmateriaal als een baksteen levert zo een verfijnde structuur op in de gevel.

Floriadedak. Bij het paviljoen van BVB Substrates op de Floriade 2012 hebben we het dak van composiet laten vullen met diverse grondsoorten en verwerkt als een zichtbare staalkaart van producten.

Warmbeton. Met enige regelmaat worden we uitgenodigd om samen met fabrikanten mee te denken in de ontwikkeling van producten. Een mooi voorbeeld hiervan is onze huidige medewerking aan een paviljoen in “warmbeton“; een monoliet bouwmateriaal van ultralicht beton. De uitdaging is het onderzoek naar de vormpotentie van het materiaal en de mogelijkheid een kaderloos kozijn te creëren in de spouwloze gevel van warmbeton. Als lid van Booosting (platvorm voor bouwinnovatie)  werken we in een architectenteam hier aan mee.

Interieur. Interieur en exterieur zijn met elkaar verbonden. Het ontwerpen begint ook meestal van binnen. Bij de Rabobank Westland hebben wij naast het gebouw ook het interieur ontworpen, zelfs tot en met de wandlampen waarbij het woord “geef licht” als raster dient. Daarnaast zijn de mobiele spreekkamers in het atrium ook door ons ontworpen.

Gebiedsontwikkeling / beeldkwaliteit. Wat begint met een simpele wens tot nieuwbouw van een opdrachtgever, kan leiden tot ingewikkelde en lange procedures bij de overheid. Ruimtelijke ordening is nu eenmaal complexe materie, die het goed samenwerken tussen diverse partijen noodzakelijk maakt. Onze rol daarin is het overleggen met diverse overheden (gemeente, provincie, waterschap) en het sturen van het bestemmingsplan met bijvoorbeeld een beeldkwaliteitsplan. In het beeldkwaliteitsplan wordt het architectonische ambitieniveau vastgelegd van de gebouwen en de omgeving. Deze dient als toetsingskader voor Welstand bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.

NL